INTI ROTI ARAB..
Bahan-bahan
1) Daging kisar 1kg
2) Bawang besar 3biji
3) Bawang putih 10ulas
4) S/jintan manis 30gm
5) S/jintan putih 30gm
6) S/ ketumbar 100gm
7) S/lada hitam 40gm
8) S/ kunyit 10gm
9) garam secukup rasa
10) S/ perasa
Cara-cara membuatnya
Mulakan dgn Bismillah...
....Dicuci daging kisar tadi hingga bersih dan selawat kemudian tostkan , bawang besar bawang putih dicincang jangan terlalu lumat ..Panaskan minyak didalam kuali apabila minyak hampir panas masukan bawang merah dan bawang putih dikacau sehingga garing dan masukan jintan manis,jintan putih , ketumbar , lada hitam dan serbuk kunyit digoreng bersama bawang tadi dan kacau sampai rempah2 tadi naik bau atau pecah minyak kemudian masukan daging tadi gaul sampai rata @ sampai rempah tadi sebati bersama daging, pastikan bila kita memasak inti roti arab ini jangan gunakan api yang besar gunakan api yang sedang2 saja biar wangi daging tadi pastikan sentiasa dikacau supaya daging tadi masak dengan rata akhir sekali masukan garam dan perasa masak sampai kering...
Selamat mencuba..
recipe dari: Chef Zai-azizul
Tiada ulasan:
Catat Ulasan